De Rosdoek 148 – december 2013

De december-editie van De Rosdoek van dit jaar is weer een speciale uitgave geworden. Vorig jaar was de december-Rosdoek geheel gewijd aan de Willibrorduskerk van Eersel. Deze nieuwe Rosdoek, nummer 148 alweer, is een special over het Register van de Hrosdoek-148eilige Geest.

Heemkundige Studiekring De Acht Zaligheden heeft een zeer oud kerkdocument gevonden en van de ondergang gered. Leden van de heemkundegroep kwamen bij het doorsnuffelen van het kerkarchief van de Eerselse St.-Willibrorduskerk een document tegen uit 1530 met als titel ‘Register van de H. Geest’. Het perkamenten boekwerkje bevat de boekhouding van de armenzorg in die tijd.

Piet Frins, Harrie Grielen en Daniel Vangheluwe, leden van onze kring, zijn ruim twee jaar bezig geweest om een complete transcriptie van het boekwerkje te maken en zo de inhoud veilig te stellen voor de toekomst.

Er worden schenkingen in beschreven die teruggaan tot 1340. Ook blijkt uit het archiefstuk dat het Eerselse O.L. Vrouwe Gilde al in 1480 bestond. Ook worden plaatsnamen, gehuchten en familienamen in het register in aparte lijsten vermeld. Dit levert weer een schat aan informatie op voor genealogen en degenen die speuren naar hun voorvaderen die in Eersel en omgeving in de veertiende en vijftiende eeuw woonden. De letterlijke vertaling en achtergrondinformatie is opgenomen in deze Rosdoek.

Scans van het register, alsmede een namenlijst en toponiemenlijst zijn ook te vinden op deze site via deze link