Arm in Antwerpen: geschiedenis van de armenzorg en de sociale politiek te Antwerpen

Titel Arm in Antwerpen: geschiedenis van de armenzorg en de sociale politiek te Antwerpen
Omslag Cover of Arm in Antwerpen: geschiedenis van de armenzorg en de sociale politiek te Antwerpen book
Content

Woord vooraf:

In alle tijden werd een groot gedeelte van de bevolking geplaagd door armoede. Ingevolge mislukte oogsten, barre weersomstandigheden, natuurrampen, epidemieën of oorlogen was de toestand van de armsten onder ons haast hopeloos. Sommige medeburgers hadden meer geluk. Hun familiefortuin, intelligentie of schranderheid behoedde hen tegen deze kwaal. Veel tegenspoed heeft de mensheid zichzelf aangedaan door bloedig oorlogsgeweld.
In vergelijking met de vorige eeuwen bereikte de bevolking van de “rijke landen” van ondermeer West-Europa en Noord-Amerika in het algemeen een veel hogere levensstandaard dan voorheen. Maar ook in onze gewesten trachtten nog honderdduizenden met een inkomen beneden het vitaal  levensminimum te overleven. De kansarmoede blijft ook hier nog steeds een deel van de bevolking zwaar treffen. In andere continenten blijft de hongersnood de bevolking erg teisteren. Het lijkt wel alsof de mensheid niet in staat is dit probleem op te lossen. Of althans niet de wil bezit om aan de meest schrijnende toestanden een einde te brengen.
Toch hebben sommige welstellenden in het verleden getracht de armsten te helpen. In de dertiende eeuw werd te Antwerpen in de Parochie van Onze-Lieve-Vrouwe een “Tafel van de Heilige Geest” opgericht met de bedoeling de meest noodlijdenden te helpen in een sfeer van christelijke naastenliefde. Later werden in andere parochies gelijkaardige instellingen gecreëerd.
Vooral na de Eerste Wereldoorlog werden tal van sociale wetten gestemd waardoor de toestand van de zwaksten aanzienlijk kon verbeteren. Na de laatste wereldoorlog werd de wet op de verplichte verzekering tegen ziekte en invaliditeit een feit. Tevens werden een aantal pensioenregelingen in het leven geroepen. Al deze maatregelen hebben een gunstige invloed gehad op de bevolking. Door een wet van 1974 werd het bestaansminimum ingevoerd waardoor eenieder het recht had een minimaal inkomen te bekomen.

Inhoud:

  • Woord vooraf door Alfons Kockx en Jacques de Haes
  • Inleiding door Dirk Verhelst
  • Bruikleengevers
  • Bédelen of bedélen door Paul de Commer
  • Harde tijden voor arme zieken door Dirk Verhelst, Jean Pierre Tricot en Robrecht van Hee
  • Oud en behoeftig door Dirk Kint
  • Het kind van de rekening door Dirk Verhelst
  • Voetnoten
  • Catalogus – Bédelen of bedélen – Harde tijden voor de arme zieken – Oud en behoeftig – Het kind van de rekening
Auteur Red. Dirk Verhelst
Uitgever Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) Antwerpen
Jaar 1993
Aantal pagina's 104
Rubriek Economische en sociale geschiedenis, Kerkgeschiedenis, en Sociale groepen en groeperingen
Regio Antwerpen (B) en België Overig
Plaatsnaam Antwerpen (B)
Locatie 07-4