Academie voor de streekgebonden gastronomie: Mededelingenblad en Verzamelde Opstellen no. 68

Titel Academie voor de streekgebonden gastronomie: Mededelingenblad en Verzamelde Opstellen no. 68
Omslag Cover of Academie voor de streekgebonden gastronomie: Mededelingenblad en Verzamelde Opstellen no. 68 book
Content

Periodiek voor voedingsgeschiedenis, streekgastronomie en toerisme; Oktober 1999

Redactioneel:

Zoals uit de bijdragen van dit nummer blijkt, zijn er de afgelopen tijd heel wat informele contacten Noord-Zuid geweest, steunend op de culinaire verbindingsdraad.
Hierbij werd het voor ons nog maar eens duidelijk dat velen het restaurantgebeuren synoniem stellen met het bezit van een culinaire rijkdom. Zo heeft België, tegenover Nederland, de naam van over een gastronomische traditie te beschikken. Maar dat is niet zo. Er heerst in Nederland een even grote streekgebonden traditie als in België en Frankrijk, met tal van streekspecialiteiten (producten en bereidingen) op het vlak van “eten en drinken”.
Maar net zoals de Fransen, frequenteren de Belgen ( en zeker dan de Brusselaars vanaf de 19e. eeuw) het restaurantgebeuren. Sedert W.O. II volgt ook Nederland die trend, eerst wat aarzelend en nadien door zich, zowat kritiekloos, aan het Zuiden te spiegelen. Het feit van het buitenhuis eten was al een hele “chique” gebeurtenis op zich en wilde men “er bij zijn” dan diende het zeker “op z’n Frans” te gebeuren, dito met de in het Frans opgestelde menukaarten.
De culinaire recensenten van die tijd in Nederland volgden braafjes die stroming. Slechts enkele restaurateurs trachtten het opkomen van het restaurantgebeuren te koppelen aan het bewust gebruiken van de eigen streekproducten of het “opsmaken” van de eigen culinaire tradities. Hierbij denken wij vooral aan De Rode Leeuw van Hans De Goede uit Amsterdam. Hij stond immers achter het Nederlands. Spijtig dat het toen niet gedragen werd door culinaire journalisten met een gedegen basiskennis van de eigen grondstoffen en het eigen culinaire verleden, die tevens durfden een kritische noot te plaatsen.

Inhoud:

  • Redactioneel door Jacques Collen.
  • Een zwijnenwandeling in Bokrijk door Jacques Collen.
  • Het “Broederschap van Sint-Antonius”en het “Festival van het varkentje” door Jacques Collen.
  • Identiteitsbehoud bij een toenemende professionalisering in de bierwereld. Een gesprek met Yannick Boes door Jo van Caenegem en Jacques Collen.
  • Vlaamse kookboeken door Joop Witteveen.
  • Toerisme en gastronomie te Hasselt door Jacques Collen.
  • Tussen de Walletjes en kookboeken van Amsterdam. Een bezoek aan de auteurs van Bibliotheek Gastronomica door Eric Vloeberghs.
  • Op kookboekenreis voor de ASG door Eric Vloeberghs.
  • Verloren maandag: oorsprong, betekenis en volksgebruiken door W. van Osta.
  • Programmaschema voor het jaar 2000.
  • Colofon.
  • Inhoud.

Reeksnaam Academie voor de streekgebonden gastronomie
Uitgever Academie voor de streekgebonden gastronomie
Jaar 1999
Aantal pagina's 104
Rubriek Cultuurgeschiedenis, Economische en sociale geschiedenis, Landbouw, veeteelt, jacht en visserij, Sociale groepen en groeperingen, en Volkskunde
Periode 20ste Eeuw 2de helft - 1950 tot 2000
Regio België Overig en De Kempen (B)
Locatie 02-6