Broeders Penitenten 300 jaar ‘Burgers in Pij’

Titel Broeders Penitenten 300 jaar ‘Burgers in Pij’
Omslag Cover of Broeders Penitenten 300 jaar ‘Burgers in Pij’ book
Content

Broeders Penitenten 300 jaar ‘Burgers in Pij’ en de ontwikkeling van eigentijds vrijwilligerswerk in organisatie-sociologisch perspectief.

Uit het Woord vooraf:

De twaalfde maart van het jaar 1697 neemt Daniël de Brouwer het kleed aan van de wereldlijke Derde Orde van Franciscus van Assisi. Te Hoogstraten wordt hij dan lekenbroeder. Na de voltooiing van zijn proefjaar legt hij op 13 maart 1968 ook daar zijn professie af.
Vele volgelingen sluiten zich in de loop der jaren bij deze Nederlandse franciscaanse lekenbroeder aan. Zij leven in de geest en naar het voorbeeld van Daniël. De seculiere broederschap ontwikkelt zich uiteindelijk tot een reguliere Derde Orde.
De momenteel nog 32 leden tellende gemeenschap van de Congregatie Broeders Penitenten viert 12 maart 1997 feest.Zij gedenkt daarmee het feit van de drie eeuwen oude gelofte van haar eerste geestelijke inspirator van Brabantse bodem.

De uitnodiging van de broeders om, ten behoeve van het derde eeuwfeest, hun geschiedenis te schrijven heb ik ervaren als een grote eer. Met toenemende bewondering voor de totale inzet van ieder afzonderlijk broedermens door de eeuwen heen heb ik van deze geschiedenis kennis genomen. Bij mijn werk binnen de kloostermuren ondervond ik een hartelijke sfeer en volledige medewerking. Ik voelde mij er immer welkom.
Zoals met de broeders van aanvang was afgesproken wordt hun geschiedenis in dit boek behandeld vanaf de inkleding van Daniël de Brouwer tot en met de laatste bestuursverkiezing van 1 mei 1995. Verslaglegging van ook recente historie heeft als voordeel te kunnen beschikken over actuele informatie. Nadeel is, dat de feiten nauwelijks hebben kunnen rijpen. De tijd van bezinning en beschouwing is noodgedwongen kort. Ik heb getracht desondanks de waarheid geen geweld aan te doen.

Inhoud:

Woord vooraf

Verantwoording

Hoofdstuk 1 – Het Brabant van Daniël en zijn volgelingen
Hoofdstuk 2 – De franciscaanse inspiratie, de Moderne Devotie en de ontwikkelingen binnen de katholieke Kerk tijdens de afgelopen twee eeuwen.
Hoofdstuk 3 – De geschiedenis van de Congregatie Broeders Penitenten op onderdelen vergeleken met die van de Zusters van Veghel.
Hoofdstuk 4 – De leden van de gemeenschap en het karakter van hun vereniging.
Hoofdstuk 5 – Formalisering en deformalisering van de ‘rules’ van de interne regelgeving van de gemeenschap.
Hoofdstuk 6 – Het type leiderschap in ontwikkeling van patriarchaal naar professioneel bestuur.
Hoofdstuk 7 – Culturele analyse van de congregatie: over patronen van absolute toewijding en over de invloed van een ‘gulzig’ ethos.
Hoofdstuk 8 – De toekomst van de Congregatie Broeders Penitenten, een mogelijk perspectief voor hun werk en hun gemeenschapsleven.

Epiloog

Reeksnaam Bijdragen tot de geschiedenis van het Zuiden van Nederland
Auteur Dr. Ineke Merks-van Brunschot
Uitgever Stichting Zuidelijk Historisch Contact
Jaar 1996
ISBN 90 7064 153 4 (Gianotten)
Aantal pagina's 393
Rubriek Economische en sociale geschiedenis, Kerkgeschiedenis, en Sociale groepen en groeperingen
Periode 17de Eeuw (Gouden Eeuw) - 1600 tot 1700, 18de Eeuw (Verlichting) - 1700 tot 1800, 19de Eeuw (Industrialisatie) - 1800 tot 1900, 20ste Eeuw 1ste helft -1900 tot 1950, en 20ste Eeuw 2de helft - 1950 tot 2000
Regio Brabant Algemeen
Locatie 05-4