Noordbrabantse plaatsnamen, monografie 3: Teteringen

Titel Noordbrabantse plaatsnamen, monografie 3: Teteringen
Omslag Cover of Noordbrabantse plaatsnamen, monografie 3: Teteringen book
Content

Uit het Voorwoord:
In de provincie Noord-Brabant is nog maar weinig inventariserend toponymisch onderzoek verricht. De eerste uitgebreide monografie over veldnamen was die van Roosendaal, van de hand van Van Hasselt en Weijnen.
Aan de universiteit van Nijmegen werden enkele scripties bewerkt, o.a. over Oerle, Druten, Deurne, Veghel, Oirschot en Oisterwijk.
De Bont heeft een omvangrijk werk over de veldnamen van Kempenland het licht doen zien. Dit werk behandelt voor het grootste gedeelte de nog ´levende´toponiemen.
In 1979 verscheen het eerste deel van een te vormen serie monografieën, betrekking hebbend op Noordbrabantse plaatsen. Het eerste deel behandelde de toponiemen van Valkenswaard. Recent verscheen het tweede deel in deze serie, waarin de veldnamen van Nuenen, Gerwen en Nederwetten aan de orde komen.
Het onderzoek naar de veldnamen van Teteringen startte in het jaar 1975. Teteringen werd als eerste van alle plaatsen in de Baronie onderzocht omdat het hier een vrij kleine gemeente betrof en omdat ondergetekende via genealogisch onderzoek al enige kennis van de veldnamen aldaar bezat.

Uit de Inleiding:

Teteringen vormde tot 1796 één geheel met Breda. De stad Breda lag als een enclave binnen het grondgebied van het in de Franse tijd gevormde Teteringen. In het noorden werd de grens van Teteringen gevormd door de gemeenten Oosterhout en Terheyden, in het westen door Princenhage, in het zuiden door Ginneken en in het oosten door Oosterhout. Uit 1597 dateert een vrij nauwkeurige omschrijving van de Stadsvrijheid van Breda (1); dit is dan de stadsvrijheid die door Cerutti omschreven wordt als de ‘Stadsvrijheid in ruimere zin’. De grenzen van die stadsvrijheid komen vrijwel overeen met die van het in de Franse tijd gevormde territoir van de gemeente Teteringen.

Inhoud:

  1. Ligging en grenzen
  2. Bodem
  3. Bevolking
  4. Bestuur
  5. Kerk
  6. Middelen van bestaan
  7. Uitgifte en verkoop van gronden in de Vucht, 14e/15e eeuw
  8. Dorpstype
  9. Perceelvorm en -grootte
  10. De naam Teteringen

GLOSSARIUM – Toelichting bij het glossarium – Fonetisch systeem – Glossarium – De meest voorkomende elementen – Ontbrekende elementen – Literatuur – Archivalia en andere bronnen – Afkortingen, tijdschriften

Reeksnaam Noordbrabantse plaatsnamen
Auteur Chr. Buiks
Uitgever Stichting Brabants Heem
Jaar 1990
ISBN 90-70197-28-6
Aantal pagina's 255
Rubriek Geografie, Heemkunde algemeen, en Toponymie
Regio Midden en West Brabant
Plaatsnaam Teteringen
Locatie 04-4