Veldhovense jongens in Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea 1945-1962

Titel Veldhovense jongens in Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea 1945-1962
Omslag Cover of Veldhovense jongens in Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea 1945-1962 book
Content

NUGI 480

Uit het Voorwoord:

De dekolonisatiestrijd in het voormalig Nederlands Oost-Indië tijdens de jaren 1945 -1962 is voor de meeste militairen en burgers die haar meemaakten een periode van bijzondere betekenis in hun leven geweest.

Voor zover we konden nagaan zijn in de jaren 1945 – 1962 uit de gemeente Veldhoven  164 militairen (meest dienstplichtigen) naar Nederlands Oost-Indië gezonden om er een taak te vervullen. Deze mannen hebben nu een leeftijd van omstreeks 70 jaar. Een aantal van hen is helaas al overleden. Zo’n vijftig jaar dragen deze Indiëgangers een speciale herinnering aan een bijzondere periode uit hun leven met zich mee. De meesten van hen waren nog nooit buiten de gemeentegrenzen geweest. Zij hadden geen weet van de politieke en militaire ontwikkelingen in dat verre koloniale gebied.

In dit boek is een poging gedaan die periode vast te leggen in een afzonderlijk deel van de geschiedschrijving over Veldhovense onderwerpen.

Inhoud:

Voorwoord – Inleiding – De Indiëgangers – Het Land – De Bevolking

Kernpunten met betrekking tot de aanwezigheid van Nederlandse militairen in de vrijheidsstrijd van de Indonesiërs – Voorgeschiedenis in kort bestek

Opbouw en organisatie van de troepenmacht in Nederlands Indië (1945 – 1950) – Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) – Vrijwilligers (O.V.W.ers) –  7 December divisie – Palmboom divisie, E Divisie en zelfstandige eenheden – Wetgeving – De Indonesische strijdgroepen – Dienstplichtigen.

Opleiding en transport van de Nederlandse Oost-Indië militairen – Voorbereiding – Het vertrek – De zeereis – Op de boot – Aankomst – Verblijf en gewenning  ——  Het begin van de militaire aanwezigheid van de Nederlanders – Eerste politionele actie: operatie ‘Product’  —— Contact met de bevolking – Ontspanning en verpozing – Kerstviering – Nieuwjaar – Viering feesten koningshuis – Sint Nicolaas – Gezondheid – Geestelijke verzorging – Geldzaken  —— Tweede politionele actie: operatie ‘Kraai’ – Cease Fire – Het einde —– Het thuisfront – Schrijven en ontvangen van post – Ze zochten elkaar op – De terugreis – Thuiskomst .

Nieuw Guinea – Het land, zijn bevolking en voorgeschiedenis in het kort – Militaire aanwezigheid op Nieuw-Guinea – Het einde van Nederlands Nieuw-Guinea.

Terugblik – Zij kwamen niet terug – De erevelden in Indonesië – Nationaal Indië-monument – Lijst van Veldhovense Indiëgangers – Achteraf

Geraadpleegde literatuur – Overige geraadpleegde bronnen

Portrettenparade van de Indië- en Nieuw-Guineagangers.

Reeksnaam Bijdragen tot de geschiedenis van de gemeente Veldhoven (deel 6)
Auteur Jacq. F. C. M. Bijnen
Uitgever Stichting Historisch Erfgoed Veldhoven
Jaar 1999
ISBN 90-75783-07-8
Aantal pagina's 128
Rubriek Algemene geschiedenis en Geografie
Periode 20ste Eeuw 1ste helft -1900 tot 1950 en 20ste Eeuw 2de helft - 1950 tot 2000
Regio De Kempen (NL), Nederland Overig, Overige werelddelen, en Zuid-Oost Brabant
Plaatsnaam Veldhoven
Locatie 05-4